Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Čapek, Karel - Povětroň

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Povětroň
Autor: Karel Čapek

Obsah: Příběh knihy začíná v nemocničním prostředí, popisem hlavních postav: Starého doktora, milosrdné sestry, básníka a jasnovidce. Do nemocnice se dostal velmi těžce nemocný pacient, který přežil havárii letadla. Je velmi silně popálen, jeho totožnost je nezvěstná. V letadle vše ostatní shořelo. Jeho doklady, i jakýkoliv jiný důkaz o jeho totožnosti. Starý doktor mu nedává velké šance, že přežije, a dokonce i, že se probere v bezvědomí. Tento „případ X“, jak je v knize nazýván se setkává u všech v nemocnici s neobyčejným zájmem. V lidech vyvolává touhu o rozluštění záhady, kterou pro všechny přestavuje a to i z lékařského hlediska. Je nakažen u nás neobvyklou nemocí, pocházející z tropických oblastí. Kniha je rozdělena do třech částí, na tři příběhy, které jsou vyprávěny starému doktorovi. První příběh vypráví milosrdná sestra, která ve dne v noci sedí u pacientova lůžka a po tři dny za sebou se jí zdá navazující sen o jeho životě. Druhý je příběh jasnovidcův, který se pokouší proniknout do pacientovi duše a třetí je příběh básníkův, který pouze pomocí své fantasie sestavil možný průběh pacientova života.

Příběh sestry: Forma pacientovi zpovědi, který ve snech k sestře promlouvá. Velmi působivé líčí absenci své matky v dětství a nepřetržité střety s přísným otcem. Pochází z bohaté rodiny, ale peníze pro něho nejsou moc důležité, přímo se mu hnusí. Po hádkách s otcem utíká z domu a žije nespoutaným, bohémským životem. Získá vše, co si zamane, až jedna dívka ho přesvědčí o ryzosti lásky, kterou není schopen opětovat a není jí hoden. Tak utíká a cestuje po světě, kde po dlouhé době, v úplném vyčerpání, až kdesi na Kubě, konečně nachází sám sebe a bláznivou rychlostí se vrací ke své lásce. Už nechce promarnit ani den. Tato cesta se mu však stává osudným a následky nerozumného letu ve vichřici havaruje.

Příběh jasnovidce: Velmi nejasný příběh, ve kterém jasnovidec popisuje způsob, jakým se snaží vyluštit pacientovu záhadu. Pacientův původ je téměř totožný s příběhem sestry. Navíc zde popisuje pacientovo chemické nadání a jeho revoluční objevy, které se pohybují pouze v úrovni teorie. Pacient se je tedy snaží prosadit na úrovni vědy, ale vědecké autority mu nechtějí naslouchat a pouze mu ukazují tu neuvěřitelnou práci, kterou by musel vynaložit, aby je dokázal. Pacient zklamán se vzdává svých objevů, zatracuje vědu a začíná s bohémským, zhýralým životem. Cestuje po světě a poznává nepoznané, až se díky svému životu dostává na pokraj smrti a tu zjistí, že zlomek z jeho objevů byl dokázán. Vidí, že jeho trumf by mu mohl vzít nějaký Američan, který se k němu dostal pouze náhodou. Proto rychle spěchá domů, pro svůj sešit s poznámkami a při cestě nalezne smrt.

Po tomto příběhu se příběh vrací opět do nemocnice, kde „případ X“ umírá.

Příběh básníka: Nejdelší příběh, který líčí pacientovu ztrátu paměti po hospodské rvačce někde na Kubě. Jeho přijetí do obchodníkovi rodiny, který v něm poznal schopného a vzdělaného muže. Líčí beznadějný život bez paměti. Pacient vše dělá s jakýmsi nezájmem, je mu jedno, jestli někoho ožebračí či ne a je velmi úspěšný. Líčí jeho úspěchy, vykoupené jeho beznadějí a pocitem, že nikam nepatří. Až po poznání obchodníkovi dcery nalézá zpět smysl života. Je však vyhozen a aby mohl obchodníkovu dceru získat, musí získat bohatství a pověst. Začne tedy podnikat, ale neúspěšně a potká ho bankrot. Ve své nejžalostnější chvilce se mu však vrátí paměť a on zjistí, že je syn milionáře, s kterým se v mládí pohádal a utekl z domu. Neváhá tedy a snaží se co nejrychleji dostat domů, avšak marně.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT